Retten til et trygt og godt skolemiljø

Oppdatert 08.10.2024

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt eller blir mobbet på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis du mener at skolen ikke gjør nok for å hjelpe deg, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren.

Si fra til rektor først

Hvis du ikke har det bra på skolen, på skolefritidsordningen eller på leksehjelpsordningen, må du eller foreldrene dine melde fra til rektor om hva du opplever. Rektor skal ta det du opplever på alvor, og skolen skal snarest undersøke saken og rette opp situasjonen med egnede tiltak. 

Skolen skal alltid lage en skriftlig plan som viser hvordan de voksne skal hjelpe deg. Du har rett til å få denne planen fra skolen, og du har rett til å si hva du mener om planen. Du kan si din mening selv, eller la andre si det for deg. 

Si fra til Statsforvalteren hvis skolen ikke gjør nok

Rektor må kjenne til hvordan du opplever skolemiljøet. Etter at du har meldt fra har rektor én uke på å gjøre deg trygg på at skolen skal hjelpe deg. Hvis du etter en uke ikke er trygg på at skolen vil klare å hjelpe deg, kan du melde fra til oss hos Statsforvalteren. Det samme gjelder hvis du føler at skolen ikke tar deg på alvor. Vi som jobber hos Statsforvalteren skal først finne ut om skolen har gjort jobben sin for at du skal ha det trygt og godt på skolen. Hvis vi finner at de ikke har gjort jobben sin, kan vi bestemme hva skolen skal gjøre for at du skal få en trygg og god skolehverdag.

Er du elev eller foresatt og ønsker å melde fra om utrygt skolemiljø? Da ber vi deg ta kontakt ved å bruke enten rød eller oransje meldeknapp. Hvis du bruker den oransje meldeknappen, må du logge inn med en elektronisk identitet (eID). Med en sikker eID er personlig informasjon trygg på nettet og det er vanskelig for andre å late som at de er deg i digitale tjenester. 

Nye reviderte informasjonsfilmer

Med bakgrunn i ny opplæringslov relanserer vi reviderte informasjonsfilmer om retten til et trygt og godt skolemiljø. Målgruppen for filmene er elever, foreldre, skoler og skoleeiere.

Her er en ny film om elevens rett til et trygt og godt skolemiljø

Her er en ny film om Statsforvalterens ansvar i skolemiljøsaker


Publisert 01.09.2021, Sist endret 01.09.2021

Digital samling om skolemiljø - Aktivitetsplikten i praksis

Statsforvalteren arrangerer 28. september årets andre digitale samling om skolens arbeid med skolemiljø og aktivitetsplikten.


Publisert 17.08.2021

Informasjonsfilm om Statsforvalterens saksbehandling i 9A saker

Vi hos Statsforvalteren vil minne om at alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser.


Publisert 21.06.2021

Tilsyn med Glommasvingen skole avdekket flere regelverksbrudd

Statsforvalteren har sett på etterlevelsen av regelverket i Sør-Odal kommune våren 2021. Tema for tilsynet har vært skolens arbeid med å sikre at elever har det trygt og godt på skolen. 


Publisert 15.04.2021

Resultatet av vinterens skolemiljøtilsyn

Statsforvalteren har sett på etterlevelsen av regelverket i tre kommuner i første del av 2021. Tema for tilsynene har vært skolenes arbeider med å sikre at elever har det trygt og godt på skolen. 


Publisert 27.01.2021

Skolemiljøtilsyn avdekket flere regelverksbrudd

Her kan du lese om Statsforvalterens tilsyn etter opplæringsloven kapittel 9 A, som gjelder skolens aktivitetsplikt og elevenes skolemiljø.


Publisert 02.05.2019

Jobber for trygge og inkluderende barnehager og skoler

Innlandet har flere kommuner som satser spesielt på å utvikle gode leke- og læringsmiljøer for barn i barnehager og skoler. Målet er å videreutvikle egen praksis i arbeidet med barnehagemiljø, skolemiljø, mobbing og andre krenkelser.


Publisert 29.04.2019

Nytt antimobbeprogram

Bry deg! - sammen mot mobbing er et nytt læringsmiljø- og antimobbeprogram fra Læringsmiljøsenteret som skal bidra til å forbedre læringsmiljøet og redusere mobbing i skolen.


Publisert 25.02.2019

Færre elever sier at de blir mobbet

Andelen elever som sier at de blir mobbet på skolen går ned i Innlandet.


Publisert 01.02.2019

Hvordan kan skoler sette inn riktig tiltak i skolemiljøsaker?

Utdanningsdirektoratet har utviklet en nettressurs for skoler med eksempler på egnede tiltak for å forebygge, avdekke og håndtere mobbing, mistrivsel og andre skolemiljøsaker.


Dette står i loven

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring.

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Skolen skal ikke godta krenkende oppførsel, som for eksempel mobbing, vold, diskriminering og trakassering.

Skolen skal arbeide kontinuerlig for at alle elevene skal ha et trygt og godt skolemiljø. 

Alle som arbeider på skolen, skal følge med på hvordan elevene har det, og om mulig gripe inn dersom noen krenker en elev. Alle som arbeider på skolen, skal melde fra til rektor dersom de får mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. Det gjelder også når en elev sier selv at hun eller han ikke har det trygt og godt. Skolen skal snarest undersøke saken og rette opp situasjonen med egnede tiltak. Rektor skal melde fra til kommunen eller fylkeskommunen i alvorlige tilfeller. 

Dette står i opplæringsloven kapittel 12.