Omsorgstjenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunene har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstjenester skal organiseres slik at den enkelte så langt som mulig kan leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfull tilværelse i fellesskap med andre. Tjenestene skal utformes i samråd med brukeren. Statsforvalteren fører tilsyn og kontroll med de kommunale tjenestene. 

Flere typer omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan gis som råd og veiledning, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, personlig assistanse eller annen praktisk hjelp, støttekontakter, og avlastning eller lønn til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid.

Omsorgsbolig er ikke omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbolig er ikke hjemlet i helse- og omsorgsloven, og er altså i utgangspunktet en ordinær utleiebolig. Kommunen yter tjeneste og hjelp til den som ikke klarer seg selv, i slik bolig på lik linje som i vanlige hjem.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de omsorgstjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i kommunens vurdering av ditt behov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen til kommunen. Dersom klagen ikke når fram, blir den sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. I en av lenkene til høyre finner du mer informasjon om hvordan du kan klage på helse- og omsorgstjenester.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 24.09.2024

Pårørandeavtale skal bidra til betre samarbeid

Pårørandeavtale er eit verktøy for å vareta rettar og behov for pårørande med tyngande omsorgsoppgåver.


Publisert 23.01.2024

Nye råd skal førebygge fall blant eldre

Fall er den hyppigaste ulykkestypen blant eldre. Nye nasjonale faglege råd skal bidra til førebygging.


Publisert 19.12.2023

Nye verktøy og ressursar i arbeidet med demens

Helsedirektoratet har lansert fleire verktøy og ressursar for allmennlegar, tilsette i helse- og omsorgstenestene og pårørande til personar med demens.


Publisert 18.12.2023

Kommunane kan søkje tilskot i helseteknologiordninga

Helseteknologiordninga skal støtte innføring av ny teknologi i helse- og omsorgstenesta, og føre vidare satsinga på velferdsteknologiområdet. Søknadsfristen er 15. januar.


Publisert 25.10.2022

Inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tenestene til personar med utviklingshemming

Torsdag 1. desember arrangerer Utviklingssenter for sjukeheimar og heimetenester (USHT) ein gratis heildigital inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tenestene til personar med utviklingshemming.


Publisert 11.07.2022

Endringar i velferdstenestelovgjevinga

Stortinget har vedtatt nye føresegner om samarbeid, samordning og barnekoordinator i 14 velferdstenestelover som trer i kraft 1. august 2022. 


Publisert 20.04.2022

Revidert retningslinje for førebygging og behandling av underernæring

I den reviderte retningslinja anbefaler Helsedirektoratet eit nytt verktøy som skal gjere det lettare for helsepersonell å vurderer risikoen for om pasienten er i risiko for underernæring.


Publisert 13.07.2021

Rapportering på valdshendingar på sjukeheimar

Helsedirektoratet har utarbeidd ein rapport som ser på omfanget av valdshendingar på sjukeheimar, og kjem med døme frå kommunar som arbeider godt med avvikshandtering og førebygging.


Publisert 18.06.2021

Utviklingsprogram heimetid og heimedød

Helsedirektoratet har lyst ut tilskotsmidlar til Utviklingsprogram heimetid og heimedød med søknadsfrist 15. oktober. 


Publisert 21.05.2021

Ny ernæringsstrategi for å betre kosthaldet for eldre

Strategien God og riktig mat hele livet skal bidra til betre kosthald og gode måltidsopplevingar for eldre som bur på sjukeheimar og eldre som tek imot heimetenester.