Beredskap

Oppdatert 29.05.2024

Vi lever i et trygt og stabilt samfunn, men når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må vi ha en plan for hvordan vi skal håndtere situasjonen. Vi trenger planer for krisehåndtering og vi må øve på krisesituasjoner i tråd med planene. Alle aktører på sentralt, regionalt og lokalt nivå har ansvar for både å planlegge og øve. 

I tillegg til å øve egen kriseorganisasjon, har Statsforvalteren ansvar for jevnlig å øve kriseledelsen i kommunene. Statsforvalteren skal dessuten være en pådriver for øvelser som involverer andre regionale fagetater, for eksempel Forsvaret. 

Beredskap er en viktig del av samfunnsplanleggingen

En annen viktig oppgave for Statsforvalteren er å se til at vi i samfunnsplanleggingen tar beredskapshensyn, og at kommunene har egne kriseplaner.

Statsforvalteren skal koordinere den regionale atomberedskapen og bidra til at regionale og lokale etater utvikler planer for å kunne håndtere en atomulykke. Her er det Statens strålevern som er nasjonal fagetat.

Du er også en del av Norges beredskap

Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.   

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at flest mulig er forberedt til å klare seg selv i en uke i en krise. Det er fordi kommuner og nødetatar må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du viss vannet forsvinner? Hva viss du ikke får handlet på en uke?

Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv en uke, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Sikkerhverdag.no har informasjon om hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 13.11.2020

Endringar i farevarsel om høg vasstand

Meteorologisk institutt ønskjer å rette merksemda på faregrad og konsekvensane av den totale vasstanden ved varsling om høg vasstand. Frå 16. november blir det difor gjort endringar i utforminga av desse farevarsla. 


Publisert 02.06.2020

Ny måte å varsle intense regnbyer med fare for flaum og skred

Etter forslag frå ei arbeidsgruppe, har Meteorologisk institutt og NVE bestemt å samordne varsel om fare for kraftige regnbyer med flaum og skred som konsekvens.


Publisert 20.05.2020

Telefonmøte om vårflaumsituasjonen

I dag gjennomførte Fylkesmannen, i samarbeid med NVE, eit telefonmøte med kommunane og aktørane i fylkesberedskapsrådet om vårflaumsituasjonen i fylket.


Publisert 13.02.2020

Øvde på krisekommunikasjon og mediehandtering

Nyleg var ei rekkje ordførarar, varaordførarar og rådmenn i Vestland samla til medietreningskurs med særleg merksemd på krisekommunikasjon.


Publisert 18.12.2019

Evakuering og befolkningsvarsling

Vi ønskjer å tydeleggjere krav og forventningar til kommunen når det gjeld evakuering og befolkningsvarsling. Difor har vi skrive eit notat om temaet og laga eit forslag til tiltakskort.


Publisert 10.12.2019

Sambandstrening

I førre veke trente vi saman med kommunane på å nytte Nødnett og satellittelefon.


Publisert 05.12.2019

Øving for samanslåingskommunane

Tysdag og onsdag øvde kriseleiinga i kommunane som slår seg saman frå nyttår.


Publisert 28.10.2019

Eigenberedskapsveka 2019

Dersom vatn og straum vart borte, har du det du treng for å klare deg sjølv i tre døgn? Denne veka har eigenberedskap særleg merksemd over heile landet.


Publisert 19.09.2019

Ny abonnementsløysing for naturfarevarsel

No inneheld abonnementsløysinga på varsom.no både varsel om flaum og skred frå Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og landbaserte varsel frå Meteorologisk institutt (MET). 


Publisert 31.07.2019

Telefonmøte om skredsituasjonen i Sunnfjord

Fylkesmannen og fleire sentrale aktørar har i dag diskutert skredsituasjonen i Sunnfjord, med særleg vekt på handteringa av samfunnsmessige konsekvensar og bortfall av kritisk infrastruktur.


Fylkesberedskapssjef

Beredskapsvakt

Ved akutte spørsmål og meldingar utanom kontortid.
Obs! For kommunar og regionale aktørar, ikkje privatpersonar.

Vakttelefon: 916 99 098 (ikkje SMS)

E-post: sfvlberedskap@statsforvalteren.no