Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

FOSIN: Fast ordning med samordning av statlige innsigelser. Les mer om ordningen her. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 30.06.2014

Fylkesmannen med innsigelse til reguleringsplan for Lillesund i Gildeskål

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til en reguleringsplan for fritidsboliger, marina m.m. på Sund i Gildeskål. Innsigelsen ble fremmet av hensyn til bevaring av landets jordressurser for eksisterende og framtidig matproduksjon.


Publisert 26.05.2014

Fylkesmannen fremmer innsigelse til Byplan Sortland

Innsigelsen gjelder boligområdene B14 Steiro og B22 Strand III, og er fremmet av hensyn til bevaring av landets jordressurser for eksisterende og framtidig matproduksjon.  


Publisert 17.02.2014

Fylkesmannen med innsigelse til reguleringsplan for Nasa kvartsforekomst

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til  reguleringsplan for Nasa kvartsforekomst. Grunnlaget for innsigelsen er at planen vil få vesentlige konsekvenser for reindrifta i området. I tillegg kommer konsekvensene for landskapsverdi- og friluftslivsinteresser.


Publisert 08.01.2014

Ny kartløsning og bedre kvalitetssikring for bedre arealplaner

Arealplaner på høring var fra 1. januar i år tilgjengelige på internett i «Nordlandsatlas». Dette vil i betydelig grad lette planbehandlinga regionalt, i tillegg til at det vil gi folk flest bedre mulighet til å  følge med.


Publisert 23.10.2013

Invitasjon til den årlige plankonferansen

Konferansen arrangeres 11. og 12. desember 2013 på Radisson Blu i Bodø.


Publisert 20.09.2013

Innsigelse fra Fylkesmannen til reguleringsplan for Kreta

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til forslag til detaljreguleringsplan for Kreta i Vågan. Innsigelsen begrunnes ut fra planfaglige hensyn og hensynet til friluftsliv og nærmiljø.


Publisert 18.09.2013

Fylkesmannen fremmer innsigelse til kommuneplanens arealdel for Andøy

Fylkesmannen har fremmet innsigelse til kommuneplanens arealdel for Andøy. Dette innebærer at planen ikke kan egengodkjennes av kommunen.


Publisert 14.06.2013

Fylkesmannen i Nordland skal teste ny innsigelsesordning

Vi er sammen med 5 andre fylkesmannsembeter valgt ut til å delta i et forsøk med en ny innsigelsesordning.


Publisert 02.04.2013

Unntak for landbrukstiltak i strandsonen opphører 1. juli 2013

Plan- og bygningsloven har et generelt forbud mot byggetiltak i strandsonen.


Publisert 01.03.2013

Reguleringsplan for tollstasjon i Graddis stadfestet

Miljøverndepartementet har stadfestet Reguleringsplan for Graddis Tollstasjon i Saltdal kommune.