Når barn på barnevernsinstitusjon kommer i kontakt med politi

Vi ber institusjoner orientere oss når barn har vært i kontakt med politi.

Publisert 15.03.2024

Kontakt med politiet kan oppleves som skremmende og inngripende, særlig om det blir benyttet tvang. Barn vi snakker med forteller også dette. Statsforvalteren ber institusjoner med tilhørende avdelinger, orientere oss fortløpende i eget skjema når barn har vært i kontakt med politiet.  

Dersom barn i barnevernsinstitusjon har kontakt med politiet, skal institusjonen dokumentere hendelsen. På hvilken måte dette gjøres kommer an på situasjonen. Dersom det blir utøvd tvang etter reglene i barnevernsloven kap. 10 skal det gå frem av protokollen om politiet har vært involvert. I andre tilfeller ber vi om at institusjonene fyller ut elektronisk skjema og sender det fortløpende til oss.

Orientering kan sendes i elektronisk skjema her.  

Når kan politiet gripe inn

Barnevernsinstitusjoner kan ikke bruke politiet til å løse egne oppgaver, men kan unntaksvis tilkalle politiet for å håndtere en situasjon som har tilspisset seg. Institusjonen skal uten hinder av taushetsplikten gi politiet de opplysningene som er nødvendige for at politiet på en skånsom måte kan utføre oppgavene sine etter barnevernsloven §§ 13-1 og 13-5.

Om en barnevernsinstitusjon vurderer at det behøves hjelp fra politiet og ber om dette, vil det være opp til politiet å vurdere om de kan hjelpe og på hvilken måte. I noen tilfeller har politiet en egen plikt til å gripe inn, etter politiloven § 13.

Kontaktpersonar