Tilskudd til oppfølging av barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer
Statsforvalteren forvalter tilskudd fra Helsedirektoratet til oppfølging av barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer. Det er endringer i regelverket og ordningen har fått nytt navn i 2024. Søknadsfrist er 07. april.
Prioriterte tiltak
- Delfinansiering av etablering og drift av tverrfaglig oppsøkende behandlings- og oppfølgingsteam for barn og unge etter modell av Flexible Assertive Community Treatment ung (FACT ung).
- Utvikling, tilpasning og etablering av psykisk helsetjenester for barn og unge basert på veileder psykisk helsearbeid barn og unge.
Mål for ordningen
Målet er å styrke tilbudet til barn og unge med psykiske helseutfordringer og problematisk rusmiddelbruk, med særlig vekt på barn og unge som har behov for langvarig, tilpasset eller sammensatt oppfølging.
Det er et mål å stimulere til helhetlige tjenester og forpliktende samhandling mellom ulike nivåer og sektorer: mellom kommune og spesialisthelsetjenester, mellom kommunale tjenester og gjennom interkommunalt samarbeid.
Dette vil bidra til:
- At tjenesteutviklingen skjer på barn og unges premisser og arenaer, med vekt på tidlig innsats, livsmestring og sosial inkludering lokalt.
- Målgruppens deltagelse i aktiviteter med sikte på bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse.
- At flere kommuner og helseforetak etablerer og iverksetter kunnskapsbaserte metoder, modeller og tiltak for målgruppen.
- Omstilling av eksisterende tjenester innen psykisk helse og rus, i retning mer oppsøkende, sammenhengende, integrerte og fleksible tjenester i kommuner og helseforetak.
- Fortsatt utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
Målgruppen er barn og unge med psykiske helseutfordringer eller rusmiddelrelaterte problemer som har behov for forebygging, utredning, behandling og oppfølging, samt de som lever med høy risiko for å utvikle alvorlig funksjonsnedsettelse og deres familier.
For prioritet 2 (se regelverkets punkt 5) er målgruppen barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer, eller reaksjoner på belastende livshendelser.
Hvem kan søke?
Kommuner og interkommunale selskaper.
Som en overgangsordning kan helseforetaket stå som søker sammen med kommunen der det har vært gjort tidligere og da med samarbeidsavtale.
Frister og praktisk informasjon
- Søknadsfrist: 7. april.
- Rapporteringsfrist: 1. april.
- Forventet ferdigbehandling av søknader 30. juni.
Merk at rapportering og egenerklæringsskjema for 2023 har gammelt navn: Tilbud til barn og unge med psykiske plager og problematisk rusmiddelbruk og behov for sammensatte tjenester.
Det er viktig at søkere setter seg godt inn i tilskuddsberegning og regelverk for tilskuddsordningen.
Se høyre side for fullstendig regelverk, søknadsskjema, rapporteringsskjemaer, samt lenke til Helsedirektoratets utlysning.
Søknad og rapporteringer sendes Statsforvalteren i Agder på e-post: sfagpost@statsforvalteren.no
Kontaktpersonar
Lenkjer
Dokument
- Rapporteringsskjema 2023 - Tilbud til barn og unge med behov for sammensatte tjenester.docx
- Økonomirapportering 2023 - Tilbud til barn og unge med behov for sammensatte tjenester.xlsx
- Søknadsskjema 2024 Oppfølging av barn og unge.docx
- Regelverk Oppfølging av barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer.docx