Forvaltningsplan og besøksstrategi for Olashei naturreservat i Lillesand

Høyringsfrist:
15. november 2024 23:59

Statsforvalteren i Agder sender revidert forvaltningsplan og en enkel besøksstrategi for Olashei naturreservat i Lillesand kommune på høring. Frist for innspill er 15. november 2024.

Publisert 01.10.2024

Bakgrunn

Olashei naturreservat er fredet i medhold av lov om naturvern ved kgl.res. av 9. juli 1993. Formålet med fredningen er å bevare et barskogområde med et uberørt preg og der fattig furuskog dominerer. Mye av barskogen er eikeinnblandet. Den artsfattige floraen har flere oseaniske arter som er viktige og preger særlig de glisne furuskogbestandene.

Reservatet egner seg også som referanseområde for lokale påvirkninger av sur nedbør. Utover verneverdiene er naturreservatet også mye brukt til friluftsliv.

Nåværende forvaltningsplan for reservatet er fra 1999 og har behov for revidering opp mot nye forvaltningsproblemstillinger og eventuelle skjøtselsbehov. Etter nye retningslinjer fra Miljødirektoratet, lages det samtidig en besøksstrategi for verneområdet.

Høring av forvaltningsplan og enkel besøksstrategi

Assil AS har utarbeidet utkast til forvaltningsplan og enkel besøksstrategi for Olashei naturreservat i Lillesand kommune, og Statsforvalteren har korrigert og godkjent utkastet før det nå sendes på høring. Høringsutkastet til forvaltningsplan er laget i Miljødirektoratets digitale system for forvaltningsplaner på nett (FPNV), se under Lenker i høyre kolonne. Planen kan leses direkte i denne nettbaserte tjenesten for forvaltning av verneområder. Besøksstrategien ligger som et vedlegg til forvaltningsplanen i FPNV. Du finner også kart og andre vedlegg der, under menypunktet Vedlegg.

Statsforvalteren har også lagt forvaltningsplanen, besøksstrategien og høringsbrevet  tilgjengelig for nedlasting, se lenke i høyre kolonne.

En forvaltningsplan skal fungere som et praktisk hjelpemiddel for forvaltningsmyndigheten og brukere av verneområdet, og bidra til en enhetlig forvaltning og bruk av verneområdet i tråd med verneforskriften. Formålet er å ivareta verneverdiene på best mulig måte, og samtidig informere og opplyse publikum, grunneiere eller andre interessenter om naturkvalitetene og reglene som gjelder i naturreservatet.

Forvaltningsplanen skal beskrive saksbehandlingsrutiner og avklare forholdet til andre interesser i området. Planen beskriver også skjøtsel eller andre tiltak som er foreslått for den kommende forvaltningsperioden. Forvaltningsplaner har typisk en varighet på om lag 10-15 år.

Besøksstrategien er en enkel plan for hvordan forvaltningsmyndigheten vil gjennomføre besøksforvaltningen. Den viser, sammen med  forvaltningsplanen, hvilke tiltak (informasjon, fysisk tilrettelegging, sonering, oppsyn etc.) som er nødvendige for å balansere verneinteresser mot andre interesser. I små og mindre komplekse verneområder benyttes gjerne forenklede besøksstrategier, slik det er gjort i Olashei.

Høringsinnspill

Har du innspill, spørsmål eller kommentarer til forvaltningsplanen eller besøksstrategien? I så fall kan du sende disse på e-post til Statsforvalterens postmottak: sfagpost@statsforvalteren.no eller som brev til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal.  Merk innspillet med saksnummer 2022/5841. Fristen for å komme med innspill er 15. november 2024.