Kraftig nedgang i omdisponering av dyrka jord i 2023

Etter omdisponeringer til store veiprosjekter i 2022, er Agder i 2023 nede på 70 dekar omdisponert.

Publisert 28.08.2024

SSB publiserte i sommer tall for omdisponering av dyrka og dyrkbar jord i 2023: Kommunal forvaltning av landbruksarealer – SSB.

Omdisponeringstallet for dyrka jord i 2023 i Agder er betydelig lavere enn i årene 2019, 2020 og 2022 hvor hovedårsaken til omdisponering var større veiprosjekter. Det er bolig, samferdsel og næringsbebyggelse som står for mesteparten av omdisponeringen i 2023 på totalt 70 dekar.

På landsbasis viser statistikken (KOSTRA) for 2023 at omdisponeringen av dyrka jord var på 2740 dekar. Det betyr at omdisponeringen er langt over Stortingets nyeste jordvernmål fra 2023 på maks 2000 dekar. 16. juni 2023 vedtok Stortinget ny jordvernstrategi, hvor målet for omdisponering av dyrka jord ble skjerpet fra maksimalt 3000 dekar (målet fra 2021) til maksimalt 2000 dekar per år. Målet skal nås innen 2030.

Jordvernet er viktigere enn noen gang

Selv om vi har fått en klar nedgang i omdisponeringstallet, er det viktig å holde trykket oppe for å redusere nedbygging av dyrka jord ytterligere. Jordvernpolitikken blir stadig skjerpet inn, blant annet gjennom stadige revisjoner av nasjonal jordvernstrategi og en rekke jordvernbrev. Senest 29. januar 2024 ble det sendt ut nytt jordvernbrev fra Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet til de nye kommunepolitikerne. Dette tydeliggjør at jordvern er viktigere enn noen gang. I brevet understrekes kommunens rolle i å føre en streng jordvernpolitikk og viktigheten av å ha oppdaterte planer som tar arealutfordringene på alvor. Kommunene oppfordres sterkt til «planvask». Dette vil si at en bør gjennomgå allerede planlagt, men ikke gjennomført nedbygging av jordbruksarealer, med sikte på å tilbakeføre arealene til LNF/landbruksformål igjen.

Les hele jordvernbrevet på regjeringens nettside: Matjord og arealplanlegging i kommunene (regjeringen.no) 

Dyrka jord har mange sentrale funksjoner

Det er mange grunner til hvorfor det er viktig å ta vare på dyrka jord. Dyrka jord er en knapp og ikke-fornybar ressurs som utgjør bare 3,5 % av landarealet i Norge og kun 2,3 % av landarealet i Agder. Samtidig er dyrka jord helt sentralt for å sikre matproduksjonen – for at framtidige generasjoner skal ha muligheten til å dyrke sin egen mat. I tillegg gir jorda oss mange andre naturgoder. Vern av jord er blant annet en forutsetning for å opprettholde naturmangfoldet, jord kan fungere som flomdemper, den binder og lagrer karbon og sikrer arbeidsplasser og gode lokalsamfunn.

Vi håper derfor på en stadig større bevissthet i samfunnet om betydningen av jordvern framover og at tallene for omdisponering reduseres til et absolutt minimum.

Kontaktpersonar