Påmelding til plukkeaksjon for stillehavsøsters 2024 er nå avsluttet

Bilde av stillehavsøsters og flatøsters.
Stillehavsøsters til venstre, flatøsters til høyre.

Stillehavsøstersen invaderer stadig større deler av vår vakre skjærgård. Statsforvalteren ønsker derfor å videreføre plukkeaksjonen for stillehavsøsters som tiltak for å begrense skadevirkningene på utvalgte områder og redusere spredningen videre vestover. Bli med i dugnaden for å rydde våre viktigste naturområder og mye brukte badeplasser! 

Publisert 19.04.2024

Hjelp oss med å begrense spredning av stillehavsøsters!

I samarbeid med Risør og Tvedestrands-regionens Avfallsselskap AS og Avfall Sør AS inviterer vi lag og foreninger til en betalt dugnad for å rydde utvalgte områder for stillehavsøsters. Utvelgelsen av lokaliteter er gjort med utgangspunkt i hvilke områder som har høyest konflikt med viktig naturtyper under vann og forekomst av flatøsters og blåskjell samt friluftslivsverdi.

Statsforvalteren lyser herved ut totalt 60 000 kroner til dugnadsarbeid for frivillige organisasjoner. Maksbeløp for hver søknad er satt til 15 000 kroner. I tillegg vil utgifter til drivstoff for båt bli dekket. Vi deler i tillegg ut 5000 kroner i bonus til et av plukkelagene. Kriteriene for tildeling av bonus er mengde stillehavsøsters (i kg) plukket og undervisningsverdi. 

Plukkelokaliteter for 2024

Områdene vi ønsker plukket er: 

Tvedestrand:

  • Store Steinsund
  • Lille Steinsund
  • Halskilen

Kristiansand:

  • Rona

Du finner lenke til kart over lokaliteter og mulige hentesteder til høyre på denne siden.
Her finner du nøyaktig plassering av områdene på detaljert kart

Slik søker du

Du finner søknadsskjema til høyre på siden. Vi trenger opplysninger om deres organisasjon, hvor mange dere er, hvor mange timer dere kan tilby til hvilken pris og hvordan dere vil organisere arbeidet. I tillegg ønsker vi informasjon dersom dugnaden blir brukt i undervisningssammenheng.

Skjemaet fylles ut og sendes til oss på e-post: kristine.kerlefsen@statsforvalteren.no.

Søknadene må være hos Statsforvalteren i Agder senest fredag 10. mai klokken 12.00. Tildeling av oppdrag vil skje i løpet av 16. mai. Praktiske avtaler angående tildelingen og gjennomføringen foretas så snart som mulig etter at det er avgjort hvem som får kontraktene.

Hvem kan søke?

Alle frivillige organisasjoner med organisasjonsnummer kan søke. 

Plukkeaksjon.jpg

Kontaktpersonar

Hvordan ser stillehavsøsters ut?

Vår hjemlige østers kalles flatøsters, eller europeisk østers. Den står nå i fare for å bli fortrengt av stillehavsøstersen. Det er derfor veldig viktig at deltagere lærer seg å se forskjell på den vi ønsker å verne, og den som skal fjernes. Lær mer om dette i disse videoene: 

Hvordan gjenkjenne stillehavsøsters (norsk video)
How to recognize pacific oysters (engelsk video)

Hvordan plukke?

Stillehavsøstersen finnes fra fjæresteinene og ned til rundt 2 meters dyp. Mye kan derfor nås uten dykkerutstyr, men på grunn av sjøtemperaturen anbefaler vi våtdrakt. Det er også mulig å benytte båt og en stålrive eller krabbehåv ved rydding av de dypere forekomstene. På bløtbunn har også SUP, flytemadrass, seilbrett og kanoer vist seg som hensiktsmessige farkoster for å komme til østersen. 

 

Stillehavsøstersen har knivskarpe ”flak” og kanter som kan være en fare for badende. Strender som er infisert av den nye arten, vil etter hvert bli uegnet til bading, og det kan være direkte farlig å vasse i disse områdene uten sko.

 

Det er viktig å plukke skånsomt for å minimere forstyrrelsen for sårbare arter, spesielt der det er blåskjell og flatøsters. Stillehavsøsters på fjell må som regel knuses på stedet med isskyffel, spett eller en annen form for redskap som egner seg for dette. 

 

Renovasjonsselskapene vil sette ut samlecontainere på egnet brygge på fastlandet i tilknytning til hver lokalitet. Vi anbefaler å bruke tomme varekasser eller sementbøtter til å frakte stillehavsøsters til container. Etter plukkingen er ferdig fraktes samlecontainerne til avfallsanleggene der stillehavsøstersen blir veid og registrert før kompostering.