Statsforvalteren restaurerer myr i Froland
Statsforvalteren i Agder restaurerer denne høsten Lundemyra, som ligger sørøst for Risdal i Froland kommune.
Lundemyra ble ekstensivt grøftet for skogdrift rundt 1970-tallet, og etter drenering har området vært plantet med gran og furu. Dette restaureringsprosjektet har vært mulig takket være grunneiere Lennart og Hilde Tønnessen, som tok kontakt med Statsforvalteren fordi de ønsket å restaurere myra på sin eiendom.
Historisk flyfoto av Lundemyra ifra 1973. Her kan man tydelig se grøftene som nå skal tettes igjen i 2024. Kilde: NorgeiBilder.no.
Hvordan restaurerer vi myra?
Hogst og sluttavvirkning av skogen på myra ble gjennomført i vinter, slik at området har stått klar til restaurering. Det er entreprenørselskapet NCR Kept som utfører restaureringstiltakene. Hovedmålet er å få tilbake opprinnelig vannstand på myra ved å tette grøftene. Dette gjøres ved å fylle igjen grøftene og bygge torvdemninger med tette torvmasser.
Arbeidet gjennomføres i tråd med Plan for restaurering av våtmark i Norge 2021–2025.
Hva skjer etterpå?
Få år etter at restaureringen er gjennomført vil myrvegetasjonen komme tilbake, og landskapsbildet endres til et mer intakt myrområde. Vellykket restaurering øker vannstanden på myra. Målet er å bedre naturtilstanden slik at det resulterer i:
- økning av områdets verdi for dyr og planter
- reduserte klimagassutslipp
- lokal flomdempende effekt
- bedre vannkvalitet nedstrøms fra myra
Statsforvalteren følger opp nasjonal satsing på naturrestaurering
Vi ønsker med dette prosjektet å bidra til å følge opp den nasjonale satsingen på naturrestaurering for å overholde Norges forpliktelser gjennom internasjonale avtaler. I naturavtalen, som ble vedtatt i desember 2022, forplikter Norge seg til det globale målet om at det innen 2030 skal være iverksatt effektiv restaurering av minst 30 prosent av verdens ødelagte og skadede naturområder. I stortingsmelding nr. 35, som er Norges ferske handlingsplan for hvordan vi skal følge opp naturavtalen, er restaurering av våtmark trukket frem som viktig for å bedre økologisk tilstand, men også for å redusere klimagassutslipp og tilpasse til klimaendringer.
Restaurering av våtmark er også forankret i FNs bærekraftsmål nr. 15 om livet på land. For å gi restaureringsarbeidet et løft har FN utpekt perioden 2021-2030 til verdens tiår for restaurering av økosystemer.