Siktede i Apotek-saken fikk forsvarlig helsehjelp

Statsforvalteren i Agder har konkludert med at mannen som er siktet for drapet som ble begått i Arendal sentrum den 02.04.2024, fikk forsvarlig helsehjelp. Vårt tilsyn har vært begrenset til det forutgående året for hendelsen.

Publisert 02.10.2024

Mannen har i denne perioden mottatt helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Flere av de involverte aktørene opplevde at mannen var meget vanskelig å komme i kontakt med og han ønsket minst mulig grad av oppfølging og behandling. Helsehjelpen har i stor grad vært basert på frivillighet.

Statsforvalteren har etter den tragiske hendelsen ført tilsyn både med kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

Kommunehelsetjenesten ved hjemmetjenesten var daglig i kontakt med mannen. Vi har ikke funnet brudd på forsvarlighetskravet i forbindelse med vår gjennomgang av kommunens organisering og gjennomføring av hjemmetjenestens daglige oppfølging.

Vi har heller ikke sett at noen av de involverte fastlegene har opptrådt uforsvarlig, men vi har hos den ene påpekt avvik fra god praksis som gjelder enkelte sider ved medisinering.

I avgjørelsen overfor spesialisthelsetjenesten har vi gjort bemerkninger om flere mindre avvik fra god praksis. Avvikene knytter seg hovedsakelig til utredning og oppfølging av hans psykiske helseutfordringer. Avvikene var likevel ikke, hver for seg eller samlet, så store at de utgjør brudd på forsvarlighetskravet.

- Hendelsen er dypt tragisk. Og den illustrerer at det kan være svært vanskelig å forutsi fremtidig alvorlig voldsatferd til tross for at helsetjenesten har gjort adekvate voldsrisikovurderinger og ytt forsvarlig helsehjelp til personer med psykiske lidelser, sier fylkeslege Aase Aamland og fortsetter: - Og så må vi huske på at de aller, aller fleste personer med psykiske lidelser aldri verken har eller kommer til å utgjøre noen fare for andre mennesker.

Kontaktperson ved eventuelt ytterligere spørsmål: fylkeslege Aase Aamland

 

Kontaktpersonar