565 unike historier

Søndag 27. april ble det gjennomført statsborgerseremoni hvor den norske stat ønsket nye borgere velkommen til Agder. Seremonien er en markering av å ha blitt et nytt og verdifullt medlem i det norske felleskapet.
– Fra mars til august 2024 fikk vi 565 nye norske statsborgere i Agder. Dere utgjør en mangfoldig gruppe med 565 unike historier og unike erfaringer. Vi har denne statsborgerseremonien fordi vi ønsker å styrke båndene mellom det norske samfunnet og dere som nye norske borgere, sa assisterende statsforvalter Knut Berg i sin tale under seremonien.
200 år siden utvandringen til Amerika
I år markerer vi at det er gått 200 år fra den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika. I 1825 seilte skipet Restauration til New York og kom frem med 53 norske emigranter om bord – inkludert et barn som ble født undervegs.
– Det er naturlig at samfunn i endring opplever spenninger, slik nordmenn gjorde da de utvandret til Amerika for 200 år siden. Men historien viser oss også noe viktig: Når mennesker møtes, skapes nye muligheter, nye begynnelser og nye anledninger til å bygge sterke fellesskap sammen. På samme måte bringer dere med dere nye perspektiver, ressurser og erfaringer som kan bli til berikelse for Norge og Agder, fortsatte Knut Berg.
Har bosatt seg i hele Agder
Til seremonien var det påmeldt til sammen 68 personer som kommer fra til sammen 28 ulike land. De nye statsborgerne har bosatt seg i kommuner over hele Agder, fra Flekkefjord i vest til Risør i øst.
– Her på Agder har barna deres alle muligheter! Vi har gode skoler. Vi har et universitet. Vi har en fantastisk fagskole, der studentene kan lære seg praktiske fag. Agder er mulighetenes landsdel, avsluttet assisterende statsforvalter Knut Berg.
Leoul Mekonen talte
Bildet viser taleren Leoul Mekonen sammen med representanter fra Statsforvalteren i Agder. Fra venstre: Laila Lauvrak Riber, Irene Palm Hansen, Leoul Mekonen, Kari Øiestad Schjelderup, Knut Berg og Cate Pihlmann.
Leoul Mekonen kom til Norge for 27 år siden som asylsøker, og er i dag studieleder ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse RBUP Øst og Sør. Hans primæroppgave er å drive undervisning og kompetanseheving til leger, psykologer, barnevernspedagoger og sykepleiere som spesialiserer seg i barn og unge psykiske helse.
Mekonen er også grunnlegger og daglig leder i Stiftelsen RKF – Rådet for kulturkompetanse i forebyggende arbeid, og han bruker mye av sin fritid til å drive dialogbasert forebyggende arbeid i etniske minoritetsmiljøer.