Øvelse gjør mester - så også i Gjerstad
Gjerstad kommune har akkurat vært gjennom et travelt år med flere beredskapasrelaterte aktiviteter. Øvelse og målrettet beredskapsarbeid gjør mester- understreker rådmann Torill Neset.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Torill Neset er rådmann og kriseleder i Gjerstad kommune.
Da Fylkesmannens beredskapsstab startet på en omfattende prosess med en mengde beredskapsaktiviteter var kommunen for tiden uten beredskapskoordinator. Lite ante vi, som kom på tilsyn, at kommunen faktisk har en svært dedikert rådmann også når det gjelder beredskap og samfunnssikkerhet. Vi avdekket at Torill har jobbet 2 år ved Fylkesmannens beredskapsstab i Vest-Agder og i tillegg 8 år som sivilforsvarsadjutant ved Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt. Det var derfor med faglig tyngde og interesse hun tok tilleggsjobben som beredskapskoordinator samtidig med den fortløpende rådmannsjobben.
Øvelse gjør mester, understreker Torill – og det har hun belegg for å si etter å ha vært øvelsesplanlegger i 8 år. Samtidig fastholder hun at øvelsene må foregå med jamne mellomrom – ikke bare når Fylkesmannen kommer på besøk. Beredskapsarbeid er en kontinuerlig prosess som kommunen selv har ansvar for, konkluderer hun.
Gjerstad kommune fikk den nasjonale beredskapsprisen og ble kåret til årets beredskapskommune i 2004. Det er en stund siden og verden går fortløpende videre - også i Gjerstad. Beredskapsarbeidet og de som skal håndtere krisene kan ikke hvile på en gammel laubærkrans.
Det er flott å få drahjelp av Fylkesmannen med beredskapstilsyn, krisekommuniksjonskurs, beredskapsdag, øvelse, evalueringer og rapportgjennomganger. Det setter trøkk på oss og vi må prioritere utvikling.
Øvelse på Brokelandsheia 6. september 2016 ble, for oss, en stor og nyttig øvelse. Her var det fokus på samarbeid mellom nødetatetene og kommunen.
Vi forstod raskt at dette ville bli en stor og krevende øvelse og prioriterte derfor grundige forberedelser. Torill avslører med et smil at hun har en flott kommune i ryggen. Mange var spente på øvelsen og alle forberedet seg grundig. Det var blant annet ekstraopplæring på krisestøtteverktøyet CIM og etablering av evakuering og pårørendesenter (EPS).
Øvelsen gikk veldig greit og alle gjorde sitt.
Vi er avhengig av alle og vi må løse krisen sammen, understreker Torill. Skal vi være gode nok må vi nok øve minst 2 ganger i året. Planverket må være oppdatert, godt kjent og brukes når noe skjer.
Øvelse gjør mester – gjentar Torill og smiler. Hun er glad for de resultatene som er oppnådd i 2016.
Evalueringene så langt viser at dere har gjort en veldig bra jobb konkluderte assisterende fylkesberedskapssjef Dag Auby Hagen under oppsummeringen etter øvelsen.