Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at dei offentlege skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle elevar har rett til eit trygt og godt skulemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing.

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir


Publisert 24.10.2024

Elevundersøkelsen åpner 28. oktober

Gjennomføringsperioden for Elevundersøkelsen 2024 er 28. oktober til 29. november. Udir anbefaler at skoleeier og skolene sikrer at de har riktige tilganger til administrasjonsløsningen før gjennomføringen.


Publisert 07.10.2024

Informasjonsmøte om Elevundersøkelsen 2024

Utdanningsdirektoratet inviterer skoleeiere og skoleledere til digitalt informasjonsmøte om Elevundersøkelsen 2024. 


Publisert 03.10.2024

Saksbehandlingstid i saker om individuell tilrettelegging i skolen

Sivilombudet har behandlet tre saker som gjelder spesialundervisning i 2023 og 2024, og har bedt Statsforvalteren informere kommunene om disse sakene.


Publisert 21.08.2024

Foreslå en skole til Benjaminprisen

Benjaminprisen deles ut hvert år til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Det er nå åpent for å foreslå kandidater til årets pris. Forslagsfrist: 1. oktober 2024.


Publisert 14.08.2024

Tilskudd til veiledning av nyutdannede lærere

Tilskuddet fra Udir skal bidra til at nyutdannede lærere i grunnskolen får god veiledning, og gjøre at overgangen fra utdanningen til læreryrket blir enklere. Søknadsfrist: 20. september.


Publisert 08.07.2024

Nytt til barnehage- og skolestart høsten 2024

På Udir sin nettside finner du en oversikt over endringer og nyheter for barnehage, SFO og skole.


Publisert 08.07.2024

Søk rentekompensasjon!

Regjeringen vil gjøre skolen mer praktisk og variert, og har opprettet en ordning der skoler kan få rentekompensasjon for investeringer som bidrar til mer praktisk og variert opplæring.


Publisert 18.06.2024

Tilsyn med lærernormen på skoleområdet

Vi fører tilsyn med 20 kommuner og 84 skoler i Akershus, Buskerud, Oslo og Østfold. Temaet for tilsynene er kommunenes oppfyllelse av lærernormen.


Publisert 22.05.2024

Kommuner får tilskudd til en mer praktisk, variert og relevant skolehverdag

127 millioner kroner er fordelt til kommuner over hele landet som har søkt om penger til mer utstyr og praktiske læringsarenaer. 45,8 millioner kroner av potten går til kommuner i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.


Publisert 08.05.2024

Tilbud for elever med behov for tospråklig opplæring i fag

Fleksibel opplæring er for elever med rett til tospråklig opplæring i fag, og er rettet mot skoler som ikke har tospråklige lærere i fagene. Søknadsfrist: 14. august. Du kan melde deg på informasjonsmøte om tilbudene som gjennomføres 5. juni kl. 15.00 - 15.45.