Eksamen
Statsforvalteren skal sørge for at gjennomføring av eksamen skjer etter gjeldende retningslinjer og forskrift til opplæringsloven.
Ofte stilte spørsmål om eksamen og sensoroppdrag
En stor del av statsforvalterens arbeid med eksamen består i brukerveiledning i PAS og PGS.
PAS-eksamen: eksamen.udir.no
PGS: pgsa.udir.no (for eksamensgjennomføring)
Skoler skal henvende seg til sin skoleeier (kommunen for grunnskoler og fylkeskommunen for videregående skoler), mens oppnevnte sensorer henvender seg direkte til Statsforvalteren med spørsmål. Spørsmål til Statsforvalteren om PAS og PGS skal sendes med e-post til sfos-pas@statsforvalteren.no
Skriftlig eksamen
I forbindelse med skriftlig eksamen i grunnskolen, videregående opplæring og grunnskoleopplæring for voksne har Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus blant annet ansvar for:
- oppnevning og skolering av sensorer
- arrangering av fellessensur
- veilede skoler, skoleeiere og sensorer i bruk av PAS-eksamen og prøvegjennomføringssystemet PGS
For grunnskolen og grunnskoleopplæring for voksne oppnevner vi sensorer for matematikk, norsk og engelsk for skoler fra Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
For videregående opplæring er sensuransvaret delt mellom syv fylkesmannsembeter. I noen fag har Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus nasjonalt ansvar, i andre fag har vi regionsansvar.
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har sensuransvar for følgende fag:
- Engelsk (fellesfag)
- Historie og filosofi 2
- Informasjonsteknologi 2
- Matematikk 1P, 2P, 2P-Y, R1, R2 og S2
- Medie- og informasjonskunnskap 2
- Norsk (hovedmål og sidemål)
- Psykologi 2
- Teknologi og forskningslære 2
- Treningslære 2
Lokalt gitt eksamen
Lokalt gitt eksamen er det skoleeier som har ansvaret for, jf. opplæringsforskriften § 9-26. Ansvaret innebærer å utarbeide eksamensoppgaver, og å fastsette om, og i tilfelle hvilke hjelpemidler som tillates. Det er fylkeskommunen/kommunen som har ansvaret for gjennomføring av eksamen for privatskolene i egen kommune.
Statsforvalteren anbefaler at fylkeskommunen/kommunen/regionene utarbeider lokale retningslinjer for gjennomføring av denne eksamenstypen, med utgangspunkt i opplæringsforskriften kapittel 9 og merknader til disse bestemmelsene. Les mer om hvilke bestemmelser som gjelder for forberedelse, gjennomføring og vurdering av lokalt gitt eksamen her: Regler for muntlig eksamen og muntlig-praktisk eksamen | udir.no
Eksamensform og rammer
Eksamensformen i det enkelte faget er fastsatt i læreplanen for faget. I videregående opplæring varierer eksamenstrekk ut fra type utdanningsprogram og om det er studieforberedende eller yrkesfaglig retning. I grunnskolen kan elevene trekkes ut til lokalt gitt muntlig-praktisk eksamen i matematikk, naturfag, fordypning matematikk og arbeidslivsfag. Øvrige fag har muntlig eksamensform.
Eksamensformer:
- muntlig
- muntlig-praktisk
- praktisk
Forberedelsesdel:
- alle muntlige eksamener har en forberedelsesdel på 24 timer
- alle muntlig-praktiske og praktiske eksamener har en forberedelsesdel på minimum 24 timer og maksimum 48 timer – lengden på forberedelsestiden innenfor denne rammen
bestemmes av skoleeier
Varigheten på eksamen er:
- muntlig – inntil 30 minutter per elev
- muntlig-praktisk – inntil 45 minutter per elev
- praktisk - inntil 5 timer
Fastsettelse av lokalt gitt eksamen i grunnskolen våren 2025
Lokalt gitt eksamen skal gjennomføres i etterkant av at sentralt gitt eksamen er overstått. Siste dag med skriftlig eksamen i grunnskolen er fredag 23. mai. Lokalt gitt eksamen skal ikke gjennomføres på mandager eller første dag etter helligdag. Lokalt gitt eksamen 2025 skal avvikles i perioden fra tirsdag 27. mai til og med fredag 13. juni. Den endelige fastsettingen av dato for muntlig eksamen og muntlig-praktisk eksamen gjøres i den enkelte kommune.
For mer informasjon se Utdanningsdirektoratets side om lokalt gitt eksamen.
Klager på eksamen
Skriftlig eksamen grunnskole: Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus (SFOS) er ikke klageinstans for eksamensfag i grunnskolen. Oversikt over hvem som er klageinstans for de ulike fag finner skoler og skoleeiere i PAS-eksamen under menypunktet Klageansvar.
Skriftlig eksamen videregående: SFOS har nasjonalt ansvar for hurtigklage for flere fag etter våreksamen, blant annet norsk og matematikk-koder.
Muntlig, muntlig-praktisk, praktisk eksamen: SFOS er klageinstans for grunnskoler og videregående skoler i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, på lokalt gitt eksamen.
Eksamen: Informasjon om dispensasjon og annullering
Fylkeskommuner og private skoler har frist 9. juni til å sende en samlet søknad til Udir for elever berørt av innloggingsproblemene på eksamen 22. mai.
Publisert 26.05.2023
Elever skal få mulighet til annullering
Utdanningsdirektoratet har besluttet at alle elever i videregående skole som er berørt av innloggingsproblemene på eksamen 22. mai, får mulighet til å annullere eksamen og få dispensasjon.
Publisert 11.05.2023
Eksamensperiode – hvilke regler gjelder for de elevene som ikke skal ha eksamen?
Statsforvalteren får henvendelser fra foreldre om at elever får korte skoledager og hele dager med hjemmeoppgaver som skal løses på egen hånd når elever ved skolen skal ha eksamen.
Publisert 19.04.2023
Bestilling av tilrettelagt materiell til sentralt gitt eksamen
Utdanningsdirektoratet erfarer at den fremdeles får inn bestillinger om tilrettelagt materiell i PAS. Fristen for å bestille gikk ut 1. mars.
Publisert 28.03.2023
Informasjonsmøte om heldigital eksamen
I forbindelse med gjennomføring av eksamen i nytt gjennomføringssystem, inviterer Utdanningsdirektoratet til åpent informasjonsmøte med skoleeiere og it-ansvarlige.
Publisert 23.02.2023
Sjekk mulig feilregistrering av sensorforslag i gamle fagkoder – frist 1. mars
Vi ser i vårt system at en del fagpersoner er foreslått som sensor kun i gamle fagkoder (LK06), men for våren 2023 kommer det til å være størst behov for sensorer i nye fagkoder (LK20). Vi ber derfor om at fylkeskommuner, kommuner og skoler sjekke om sensorer er foreslått i riktige fagkoder.
Publisert 24.01.2023
Endret rutine for trekk til eksamen for elever med tegnspråk på grunnskolen
Utdanningsdirektoratet har endret rutine for trekk til eksamen for elever med tegnspråk på grunnskolen.
Publisert 20.01.2023
Dato for fellessensur ved sentralt gitt eksamen våren 2023 kan ikke endres
I år er fellessensuren for eksamen i grunnskolen lagt til 19. juni. Samtidig opplyser flere kommuner at de tar skoleferie tidligere enn normalt og spør om datoen for fellessensur kan endres.
Publisert 13.01.2023
Åpent internett på eksamen i videregående opplæring stenges inntil videre
I syv ulike studieforberedende programfag har kandidatene de siste årene hatt tilgang til åpent internett. Fra våren 2023 vil ikke kandidatene lenger ha tilgang til åpnet internett under eksamen.
Publisert 11.01.2023
Informasjon om eksamen i grunnskolen til skoleeier og skoler
Våren 2023 skal vi igjen avvikle eksamen i grunnskolen, etter tre år uten ordinær gjennomføring. I og med at det har vært flere år uten eksamen har vi utarbeidet dette detaljerte informasjonsskrivet.
Kontaktpersonar
Datoer for sensorskoleringer våren 2025
Grunnskolen - 2. juni
Videregående - sensorskolering i norsk - 21. mai
Datoer for fellessensur 2025
Fellessensur 2025:
- Grunnskole: 16. juni
- Videregående opplæring:
- 17. juni - Øvrige fag
- 18. juni - Norsk og Psykologi 2
- Forberende opplæring for voksne (FOV): Fellessensurdato kommer
Fellessensur for videregående opplæring høsten 2024:
- 3. januar 2025
Dato for hurtigklagebehandling videregående 2025
Ikke fastsatt enda