Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at dei offentlege skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle elevar har rett til eit trygt og godt skulemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing.

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 16.09.2024

Fritak fra vurdering med karakter i videregående

Statsforvalteren kan etter søknad, gi fritak fra vurdering med karakter i fremmedspråk i videregående opplæring. Det gjelder kun for elever, eller tidligere elever på studieforberedende utdanningsprogram. 


Publisert 02.09.2024

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø

Eit nytt skuleår har nettopp byrja, og utdanningsdirektør Kari Evensen ønskjer å retta merksemda rundt skolemiljøet til elevane. Å skape eit trygt og godt skolemiljø for kvar enkel elev er ei sentral oppgåve for skoleeigar, skoleleiarar og alle som arbeider på skolen. 


Publisert 23.08.2024

Foreslå en skole til Benjaminprisen

Benjaminprisen deles ut hvert år til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Det er nå åpent for å foreslå kandidatertil årets pris. Forslagsfrist: 1. oktober 2024.


Publisert 08.08.2024

Ny opplæringslov fra 1 . august 2024

Noe informasjon er oppdatert på våre sider, men ikke alt. Informasjonen oppdateres utover høsten. Vær derfor oppmerksom på at det kan være feil informasjon på sidene våre når loven nå er endret. Innføring av nytt regelverk kan få konsekvenser for våre oppgaver, blant annet kan det bli noe lenger saksbehandlingstid enn tidligere.


Publisert 04.07.2024

Ny opplæringslov høsten 2024

Stortinget har vedtatt ny opplæringslov som trer i kraft 1. august 2024. Det er også vedtatt flere endringer i privatskoleloven. Ny opplæringsforskrift og privatskoleforskrift ble fastsatt 3. juni 2024, og trer i kraft samtidig med ny opplæringslov. 


Publisert 04.03.2024

Meld deg på nasjonal konferanse om fagfornyelsen

Udir inviterer lærere, skoleledere og skoleeiere i grunnskolen og videregående skole til konferanse om fagfornyelsen 18. april 2024. Påmeldingsfrist: 5. april 2024.


Publisert 26.01.2024

Kommuner får 127 millioner til mer praktisk skole

Nå kan alle kommuner søke om penger til å kjøpe inn utstyr for å gjøre skolehverdagen til elevene mer praktisk, relevant og utforskende. Pengene deles ut som et øremerket tilskudd fordelt etter elevtall på 5.- 10. trinn. 


Publisert 04.12.2023

En digital skoletime om trygghet, beredskap og sikker informasjon

Skoletimen er laget av ungdom, for ungdom. Håpet er at skoletimen gir kunnskap som gjør ungdom litt tryggere når verden oppleves mer urolig, og gode råd om hvor de skal finne sikre kilder i usikre tider.  


Publisert 20.10.2023

Rammeplan for Skolefritidsordninga (SFO)

Skulefritidsordninga er eit kommunalt tilbod for elevar i 1. til 7. trinn. SFO er ein viktig fritidsarena, som i overkant av 12 000 barn i Vestfold og Telemark fylke nyttar seg av. Det er viktig at tilbodet er av høg kvalitet.


Publisert 17.10.2023

Viktig informasjon om Elevundersøkelsen høsten 2023

For at skoler skal kunne gjennomføre Elevundersøkelsen nå i høst, må skoleeier gi dem tilgang gjennom Altinn.