Informasjonsbrev uke 3/2025
Innhold:
- Velkommen til Landbrukskonferansen 2025!
- Digital møteplass - forvaltning
- Produksjons- og avløsertilskudd
- Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. - nytt sakshandsamingsrundskriv
- Tilgang til digital løsning for ordninga Forskrift om nydyrking - AGROS
- Nytt søknadsskjema for nydyrking - ønske om innspill
- Avgjørelse fra Landbruksdirektoratet om konsesjon til aksjeselskap
- Regionale klima- og miljømidler
- Info fra andre
- Skogfag på Steinkjer
- Webinar om klimatilpasning 11. februar
Snarveg til:
- Velkommen til Landbrukskonferansen 2025!
- Digital møteplass - forvaltning
- Produksjons- og avløsertilskudd
- Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. - nytt sakshandsamingsrundskriv
- Tilgang til digital løsning for ordninga Forskrift om nydyrking - AGROS
- Nytt søknadsskjema for nydyrking - ønske om innspill
- Avgjørelse fra Landbruksdirektoratet om konsesjon til aksjeselskap
- Regionale klima- og miljømidler
- Info fra andre
Velkommen til Landbrukskonferansen 2025!
Vi ønsker deg velkommen til Landbrukskonferansen 20.-21. mars! Vi er glade for at Landbruks- og matminister Geir Pollestad vil holde åpningsforedraget på konferansen. Også i 2025 blir konferansen på Quality Airport Hotel Værnes i Stjørdal.
Bilde: Landbruks- og matminister Geir Pollestad kommer til Landbrukskonferansen. Foto: Torbjørn Tandberg.
Vi vil også høre administrerende direktør Eli Reistad fra Landbruksdirektoratet. Andre tema vi tar opp er avskogingsforordningen, bruk av kunstig intelligens i landbruksforvaltningen, naturskog og tanker om hvordan vi kan bidra til å stoppe nedbygging av naturen. Redaktør i Bondevennen, Bothild Åslaugsdotter Nordsletten, vil avslutte konferansen med foredraget: «Ein nasjon på bærtur: Korleis sikre maten, meininga og gleda i ei turbulent verd?»
På konferansen vil vi ha foredrag og parallellsesjoner innenfor våre fagområder Jordbruk og mat, Areal og Skog.
Vi gleder oss til å se deg!
Påmelding og hele programmet finner du på vår nettside!
Velkommen til Landbrukskonferansen 20.-21. mars 2025!
Kontaktperson: Marit Nestande
Digital møteplass - forvaltning
Velkommen til nytt møte i Digital møteplass – forvaltning.
Målgruppen er de av dere som jobber med forvaltningsoppgaver på landbruksområdet i kommunene og hos Statsforvalteren i Trøndelag.
Tema for møtet den 17.01.2025 er Priskontroll etter konsesjonsloven.
Kontaktpersoner: Trine Gevingås og Odd Lutnæs Sakshaug
Produksjons- og avløsertilskudd
Minner om fristen for å sette søknader med etterregistrerte opplysninger til foreløpig godkjent/ avvist/avslått er 20. Januar. I perioden 21. Januar til 2. februar kan det fattes vedtak ved endelig godkjenning. Søknader som ikke er endelig godkjent i løpet av 2. februar vil ikke bli med i hovedutbetalingen.
Kontaktperson: Trude Larsen
Tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel mv. - nytt sakshandsamingsrundskriv
Landbruksdirektoratet har utarbeida nytt sakshandsamingsrundskriv, Rundskriv 2025/2, for 2025 som omhandlar tilskot til avløysing ved sjukdom og fødsel.
Kronisk sjukdom hos barn:
Det er gjort justeringar i regelverket for kronisk sjukdom hos barn. Dei nye reglane finn du i Lov om folketrygd § 9-6. Gjeldande regel ligg i 4. ledd: «For at arbeidstakeren skal få utvidet rett til omsorgspenger etter andre ledd, må Arbeids- og velferdsetaten ha godtatt at barnet er kronisk eller langvarig sykt eller funksjonshemmet, og at dette fører til markert høyere risiko for fravær fra arbeidet for å ta seg av barnet.»
For å få utvida rett til omsorgsdagar må ein søke NAV. Dersom jordbrukar får eit positivt vedtak frå NAV skal dette leggast ved som dokumentasjon i søknaden. Det vil også bli gitt eit utvida tal dagar på ordninga med tilskot til jordbrukarar ved sjukdom og fødsel mv. Endringane vil bli teke med i kommentarrundskriv for 2025. NAV sin informasjon finn de her.
Kontaktperson: Anne Solstad
Tilgang til digital løsning for ordninga Forskrift om nydyrking - AGROS
Landbruksdirektoratet viser til den nye digitale løsningen for søknad og saksbehandling av forskrift om nydyrking som ble presentert for kommunene og statsforvalterne den 09.01.2025.
Følgende roller er satt opp for kunne behandle nydyrkingssøknader i Agros:
• AGROS_NYDYRK_SB: Saksbehandler i kommunen som skal behandle nydyrkingssøknader må ha denne rollen
• AGROS_NYDYRK_GODKJ: Godkjennere i kommunen som skal godkjenne nydyrkingsvedtak må ha denne rollen
• AGROS_NYDYRK_LES: Personer hos Statsforvaltere som skal kunne lese og hente ut informasjon om nydyrkingssøknader må ha denne rollen
Alle som trenger tilgang til ordningen, må sende bestilling til enheten som tildeler tilganger til fagsystemer hos Statsforvalteren. Disse er Anne Solstad og Lisbeth Kirkbakk.
Lenke til brukerveiledningen om brukerroller i Agros finner du her.
Kontaktpersoner: Anne Solstad og Lisbeth Kirkbakk
Nytt søknadsskjema for nydyrking - ønske om innspill
Landbruksdirektoratet presenterte det nye digitale søknadsskjemaet for nydyrking sist uke. I lenken nedenfor har vi kommentert en del områder der det må gjøres forbedringer i søknadsskjemaet. Vi ønsker også innspill fra kommunene om det er andre områder dere har konkrete forslag til forbedringer av søknadsskjemaet. Det er fint om vi kan få tilbakemelding så snart som mulig, slik at vi kan sende et samlet innspill til Landbruksdirektoratet.
Utkast til innspill til nytt digitalt søknadsskjema for nydyrking kan du lese her.
Innspillene kan sendes på epost til Postmottak hos Statsforvalteren i Trøndelag med kopi til Marit Røstad
Frist for tilbakemelding er 23.01.2025.
Kontaktperson: Marit Røstad
Avgjørelse fra Landbruksdirektoratet om konsesjon til aksjeselskap
Landbruksdirektoratets vedtak etter konsesjonsloven hvor et aksjeselskap hadde søkt om konsesjon, er illustrerende for hvordan vurderingen skal gjøres.
Det er Statsforvalteren og ikke kommunene som har førsteinstansmyndighet etter konsesjonsloven når et aksjeselskap har søkt om konsesjon. Vi tenker likevel at avgjørelsen er av interesse for kommunene. Både fordi kommunene har veiledningsplikt om hvordan konsesjonsloven praktiseres, men også fordi kommunene skal gjøre en anbefaling om resultat før saken oversendes Statsforvalteren for avgjørelse.
I denne aktuelle saken hadde Nesna kommune anbefalt Statsforvalteren i Nordland å innvilge konsesjon til et aksjeselskap som hadde søkt om konsesjon på en landbrukseiendom. Konsesjonssøker hadde til formål å drive med utleie av hus og fritidseiendommer. Statsforvalteren avslo konsesjonssøknaden fordi det ikke kunne vises til fordeler for landbruksdrifta at aksjeselskapet fikk eie eiendommen. Landbruksdirektoratet stadfestet dette.
Dere som er interessert i å lese vedtaket, kan henvende dere til undertegnede.
Kontaktperson: Trine Gevingås
Regionale klima- og miljømidler
Statsforvalteren mottar årlig midler til fylkesvise tiltak innenfor Klima- og miljøprogrammet. Det er om lag 1 300 000 kroner til disposisjon for nye prosjekter i Trøndelag i 2025. Klima- og miljøprogrammet skal bidra til å oppnå landbrukspolitikkens mål innen klima og miljø gjennom å gi tilskudd til utredningsprosjekter og informasjonstiltak.
Søknadsfrist: 15. februar 2025
Mer informasjon om ordningen finner dere her.
Kontaktperson: Anders Mona
Info fra andre
Skogfag på Steinkjer
Nå er studiene bachelor og årsstudium i skogfag på Nord Universitet publisert! Studiet er det eneste av sitt slag nord for Dovre. Skogfag gir studenten bred kunnskap, praktisk feltarbeid og teknisk kompetanse for å forvalte skogens ressurser bærekraftig. Du kan nå lese mer om studiet, og se studieplanen. Søknadsportalen åpner fra 1. februar, og fristen er 15. april. Det er flott om dere kan hjelpe oss med å formidle denne nyheten videre!
Webinar om klimatilpasning 11. februar
Nettverk klimatilpasning Trøndelag (NKT) og Statsforvalteren i Trøndelag, ved landbruksavdelingen og klima og miljøavdelingen, inviterer derfor til en digital temasamling 11. februar kl. 09.00 - 12.00. Webinaret setter søkelys på konsekvenser for landbruket av klimaendringene, hvordan næringa kan tilpasse seg et endret klima og hvilken rolle kommunene og landbrukskontorene kan ha i dette arbeidet.
Foreløpig program og mer informasjon finner du her.
Kalenderinvitasjon sendes ut i egen epost, og de som ønsker å delta kan melde seg på webinaret ved å godta kalenderinvitasjonen.
Kontaktpersoner: Marit Røstad og Ada Aas Skjerve