Informasjonsbrev uke 6/2025

Innhold: 

  • Endelelge satser for regionale miljøtilskudd 2024
  • Dispensasjon for fradeling av boligtomt omgjort etter klage fra Statsforvalteren
  • Svar på spørsmål om SMIL og drenering
  • SMIL- og dreneringstilskot
  • Strammere rammer for NMSK –tilskudd skogkultur i 2025
  • Åpent webinar om direktesalg av lokalmat
Publisert 04.02.2025

Snarvag til: 

 

Satsar for regionale miljøtilskot 2024

Endelige satser for regionale miljøtilskudd til jordbruket i Trøndelag for 2024 er nå fastsatt. På grunn av litt lavere omsøking enn budsjett, ble de fleste satsene økt med 5 prosent fra foreløpige satser.

Kommunene må i saker der avkortinga i berettiga er basert på tilskuddssats, endre dette ved å legge endelig sats til grunn for avkortingsbeløpet.

Kontaktperson: Anders Mona

Dispensasjon for fradeling av boligtomt omgjort etter klage fra Statsforvalteren

Statsforvalteren som landbruksmyndighet har tidligere påklaget dispensasjonsvedtak for fradeling av areal for opprettelse til boligtomt i forbindelse med generasjonsskifte på gården. Dette på bakgrunn av at tiltaket går utover jordvernet ved omdisponering av innmarksbeite, at opprettelse av en fritt omsettelig boligtomt i området kan gi drifts- og miljømessige ulemper, og at fradelingen ikke er i tråd med overordna plan og innebærer en bit-for-bit-nedbygging i LNFR-området.

Vi har nå mottatt vedtak fra settestatsforvalter som har tatt vår klage til følge. Begrunnelsen for omgjøringen er at landbrukshensynet i det aktuelle LNFR-området blir vesentlig tilsidesatt ved å gi dispensasjon. Det første dispensasjonsvilkåret i plan- og bygningsloven § 19-2 er dermed ikke oppfylt. Selv om Statsforvalteren da ikke trenger å ta stilling til det andre dispensasjonsvilkåret, er det bemerket at fordelene ved å gi dispensasjon ikke overstiger ulempene. De fordeler boligtomten vil gi i forbindelse med generasjonsskiftet, utgjør ingen relevante fordeler etter loven. I tillegg til fravær av relevante fordeler, innebærer et dispensasjonsvedtak flere ulemper knyttet til fradeling i strid med planformål og jordvern.

Ta kontakt om du er interessert i å få oversendt vedtaket.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte 


Svar på spørsmål om SMIL og drenering

Statsforvaltaren har fått spørsmål om forholdet SMIL/drenering frå ein kommune:

“Avskjæringsgrøfter inngår ikke i SMIL når det er en del av et dreneringsarbeidet. Et foretak søker SMIL tilskudd til avskjæringsgrøfter og får innvilget det. Foretaket vil noen ganger se om dette tiltaket er godt nok før man setter i gang med større dreneringsarbeid på samme skiftet pga. store kostnader etc. Er det noen regel på hvor lenge det kan gå (antall år) før kommunen kan innvilge dreneringstilskudd på samme skiftet som det er innvilget smil til avskjæringsgrøfter?”

Vi svarte følgjande: “SMIL-tiltaket avskjeringsgrøft må vere utført før ein kan søkje dreneringstilskot. Kommunen må også ha vurdert arealet før SMIL-tilskot er innvilga, og kome fram til at det er sannsynleg at det ikkje vil vere behov for yttarlegare drenering enn avskjeringsgrøft. Dersom det då likevel viser seg at avskjeringsgrøfta ikkje var nok, set vi ikkje krav om yttarlegare tid før det blir innvilga tilskot til drenering.”

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen


SMIL- og dreneringstilskot

Det er no sendt ut tildelingsbrev for SMIL- og dreneringstilskota. 75 % av rammene for dei to ordningane er fordelte i Agros. For drenering er det mogleg å søkje om tilleggsramme når den kommunale ramma er brukt opp og kommunen har søknader inne. For SMIL er søknadsfrist for tilleggsramme 10. juni.

Kontaktperson: Linda Nyvoll Antonsen

 

Strammere rammer for NMSK –tilskudd skogkultur i 2025

Landbruksdirektoratet hadde møte med kystfylkene forrige uke for å diskutere tilpasninger til de stramme rammene som er for NMSK tilskuddene i 2025.

Landbruskdirektoratet sier at det må tas grep i 2025 og at dette bl.a. innebærer realistisk budsjettering og prioritering av tiltak ut fra forventet aktivitet, ingen “rik onkel” dvs ingen ekstrabevilgninger, tildelte tilskuddsrammer må holdes og det handlingsrommet som finnes er å justere tilskuddsmenyen og – satsene. Se direktoratets presentasjon her.

Statsforvalteren har drøftet dette med fagråd skogbruk og i egne møter med kommunene. Tiltak som reduksjon av tilskudd til planting, ansvar for å holde tilskuddsrammer er presisert i tildelingsbrevet for NMSK ordningen.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv


Åpent webinar om direktesalg av lokalmat

I 2024 har Statsforvalteren i samarbeid med Kompetansenettverk lokalmat og kommunene Malvik, Røros og Nærøysund arrangert inspirasjonskvelder for gårdbrukere med interesse for ny næringsutvikling. Som en oppfølging av de som har deltatt på disse samlinger tilbyr Kompetansenettverk lokalmat to åpne, gratis webinar om direktesalg av lokalmat. Programmet er det samme på begge, men ett er på kveldstid og ett på dagtid.

Mandag 10.februar kl. 1830 - 2030
Onsdag 19.februar klokka 1430 - 1630

Program:
Hvordan kan direktesalg av lokalmat bidra til lønnsomhet? Lars Erik Jørgenvåg, Kompetansenettverk lokalmat
Erfaringer og praktiske tips fra et gårdsutsalg Marie Vorum, Bjørka
Påmelding her
Webinar om direktesalg – 10. feb. 2025 – Kompetansenettverk lokalmat i samarbeid med Statsforvalteren og Kommune
Webinar om direktesalg – 19. feb. 2025 – Kompetansenettverk lokalmat i samarbeid med Statsforvalteren og Kommune

Kontaktperson: Liv Gystad

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.