Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen selv som bestemmer hvordan arealene skal brukes, så lenge arealbruken er innenfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvalteren er fagmyndighet innen landbruk, miljøvern, helse og samfunnssikkerhet, og skal sørge for at nasjonale interesser blir ivaretatt. I tillegg skal vi sikre at kommunale vedtak i plan- og byggesaker er i samsvar med gjeldende lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følges

Stortinget og regjeringen gir retningslinjer og rammer som kommunene skal legge til grunn i arealforvaltningen. Statsforvalterens oppgave er å sørge for at kommunene ivaretar nasjonale interesser innenfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnssikkerhet. Vi skal også se til at barn og unges interesser blir tatt vare på i planleggingen. Dersom den kommunale arealforvaltningen er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvalteren gripe inn.

Statsforvalteren kan gripe inn ved å fremme innsigelser til arealplaner eller klage på vedtak i byggesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen velger å ikke ta innsigelsen til følge, går saken til mekling mellom partene. Hvis meklingen ikke fører fram, kan kommunen be om at saken oversendes til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse. 

Statsforvalteren er klageinstans

De som er berørt av kommunale vedtak i reguleringsplaner og byggesaker, og av vedtak etter jordloven, konsesjonsloven og odelsloven, kan klage til Statsforvalteren. Statsforvalteren behandler også klagesaker etter matrikkelloven, eierseksjonsloven, veiloven, tomtefesteloven og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvalteren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlige overtar privat eiendom etter plan- og bygningsloven (ekspropriasjon). Denne typen klager behandles først av kommunen. Dersom kommunen ikke gir klageren medhold, sender kommunen klagen til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. 

Vis mer


Publisert 29.06.2020

Ny regionalplan for Jæren er et godt utgangspunkt for å bygge tett og godt på Jæren, samtidig som me vernar om natur og landbruk

Fylkesmannen har gitt uttale til Regionalplan for Jæren 2050, fase 2. Fylkesmannen støtter hovudgrepa i planen, og meiner det er gjort eit grundig og godt planarbeid.


Publisert 18.06.2020

Nytt datalagringssenter ved Kalberg utfordrar naturinteresser og jordvern

Fylkesmannen har gitt uttale til planprogram for Time kommuneplan (2019-2030) – fase 2. Vi har særleg kommentert etablering av kraftkrevjande næringsverksemd ved Kalberg, både ut frå omfang og konsekvensar. Slik lokalisering bør vurderast meir overordna for å finne område med lågare konfliktnivå av omsyn m.a. til jordvern og biologisk mangfald.


Publisert 29.05.2020

KMDs avgjørelse for Sola kommuneplan - arealdel 2019-2035

Sola kommuneplan 2019 – 2035 ble vedtatt av kommunen 7. februar 2019, med fire uløste innsigelser. I midten av mai kom Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) med sin avgjørelse i saken. To av innsigelsene fra Fylkesmannen ble ikke tatt til følge, en ble tatt til følge. Forsvaret sin innsigelse til manglende hensynssoner til skytefelt ble også tatt til følge.


Publisert 28.05.2020

Ny rettleiar om spreidd utbygging i LNFR-område

Kommunal- og Moderniseringsdepartementet (KMD) har laga ein ny rettleiar om spreidd utbygging, med mål om betre styring av byggetiltak i landbruks-, natur-, frilufts- og reindriftsområde (LNFR-område).


Publisert 15.05.2020

Opprettheld motsegn til E39 - delstrekning Figgjo – Osli i Sandnes

Fylkesmannen har i brev av 15.05.2019 fremja ny motsegn til forslag til alternativ trasé for E39 frå Osli til Figgjo i Sandnes kommune. Vår vurdering er at det ikkje ligg føre nye opplysningar som i tilstrekkeleg grad gir grunnlag for å endre på korridor i kommunedelplanen, særleg av omsyn til jordvern.


Publisert 07.04.2020

Detaljplanlegging av E39 mellom Bue og Ålgård har startet

Arbeidet med reguleringsplan for strekningen Bue-Ålgård er i gang. Det er mange verdier langs strekningen, derfor blir det mange vanskelige interesseavveininger i prosessen. Vi finner blant annet verdier knyttet til vassdrag, landbruk, kulturminner og naturressurser.


Publisert 27.03.2020

Snakk om å holde hjulene i gang

Kommunal- og moderniseringsdepartementet lyser ut midler til å gjøre byene og byområdene mer bærekraftige og attraktive.


Publisert 18.03.2020

Plangruppa arbeider frå heimekontor

Arbeid med innspel til planar etter plan- og bygningslova held fram som normalt med saksbehandling frå heimekontor. Me reduserer den fysiske møteverksemda og tar i bruk digitale verktøy som Skype og Teams eller telefonmøter for nødvendig dialog - både internt og med kommunar, Rogaland fylkeskommune og andre statlege etatar.


Publisert 18.03.2020

Ny E 39 – medan vi ventar på sentral avgjerd

Dei mest krevjande arealplan-spørsmåla i Rogaland om dagen handlar om nye infrastrukturtiltak. Det er nå ei tid sidan vi gav vår uttale til kommunedelplan for ny E39 frå Lyngdal til Ålgård, og Statens vegvesen skal nå gi sitt råd til sentrale styresmakter.


Publisert 17.01.2020

NY E39 – ikkje mogleg utan tap av store verdiar

Forslag til statleg kommunedelplan for ny E39 mellom Lyngdal vest og Ålgård har vore ute på høyring. Fylkesmannen har gitt uttale til anbefalt vegtrase i dag. Uansett kva slag korridor som blir valt vil det gå tapt store verdiar.